Danas su predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovali sastanku održanom u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove povodom organizacije klanja kurbana i poštivanja zakonskih obaveza i preporuka IZ u BiH u vezi s postupanjem s kurbanskim mesom i zbrinjavanjem nusproizvoda nakon klanja kurbana. 

Na sastanku su istaknuti problemi s kojima se Islamska zajednica suočava, posebno u pogledu zbrinjavanja kurbanskih kožica, te su dogovoreni modaliteti i načini za unapređenje postupanja svih aktera u pogledu zakonitog postupanja uz poštivanje higijenskih i veterinarskih standarda. 

“Obostrano je konstatovano da Islamska zajednica BiH permanentno, iz godine u godinu, svim raspoloživim kapacitetima uspješno radi na standardizaciji procesapostupanja svih aktera u lancu (od uzgoja životinje do podjele kurbana i zbrinjavanja nusproizvoda klanja), kako u organizaciji Islamske zajednice BiH, tako i svih drugih fizičkih i pravnih osoba i organizacija koje učestvuju u uzgoju, klanju i distribuciji kurbanskog mesa – saopćeno je iz FUZIP-a. 

Naglašena je i obaveza predaje i prijema mesa kurbana za javnu potrošnju isključivo uz veterinarsku potvrdu kao i maksimalno angažovanje vlasnika kurbana u smislu zbrinjavanja nusproizvoda, tako da tek u slučaju nemogućnosti rješavanja navedenog problema u okvirima vlastitih i lokalnih kapaciteta isti budu delegirani predstavnicima Islamske zajednice BiH na terenu. 

“Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period”, istaknuto je u saopćenju. 

Sastanku su prisustvovali Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice i Bilal Memišević, šef odjela za ekonomske poslove, ispred Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te direktor Anis Ajdinović i glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić, ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“U nastojanju da u najvećoj mogućoj mjeri umanjimo rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, sve zainteresovane strane upoznajemo s preporukama za kupovinu i klanje životinja, kako slijedi: 

– Kupovinu životinja nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača;

– Prilikom kupovine, obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati;

– Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima;

– Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, to uslikati i poslati veterinaru na mišljenje;

– Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom;

– Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom;

– U toku i nakon klanja obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparati na bazi nano čestica, koji posjeduju halal certifikat), a posebno dezinsekciono sredstvo (otpina živog ili gašenog kreča, drvenog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla. 

Dodatne informacije možete dobiti na telefon Federalne uprave za inspekcijske poslove 033 56 33 60 – saopćeno je iz FUZIP-a.