Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je uručio odluku o dodjeli prerađevina kurbanskog mesa Društvu “Crvenog krsta”. Generalnom sekretaru Crvenog krsta BiH Namiku Hodžiću vaučer u vrijednosti od 50.000 KM uručio je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović, u prisustvu voditelja Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilala Memiševića.

– Danas Ured za društvenu brigu uime Rijaseta Islamske zajednice dodjeljuje Društvu Crvenog krsta Bosne i Hercegovine vaučer u vrijednosti od 50.000 KM  iz kontigenta prerađevina kurbanskog mesa. Mi u toku godine približno 150 humanitarnih organizacija na određeni način pomognemo sa ovim proizvodima zato što su one društveno-korisne organizacije i pomažu onima koji su u stanju potrebe – rekao je Ibrahim Malanović. 

Ibrahim Malanović - Ured za društvenu brigu dodijelio prerađevine kurbanskog mesa
Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu

Napomenuo je da je ove godine različitim društvima, javnim ustanovama, vrtićima, školama, medresama dodijeljena pomoć u vrijednosti približno jednom milionu Konvertibilnih maraka.

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta BiH Namik Hodžić je podsjetio da institucija koju predstavlja sa Rijasetom sarađuje duži period, te da je Rijaset u nekoliko navrata pružio podršku u pružanju pomoći radu javnih kuhinja i zbrinjavanju migranata, cijeneći potrebe korisnika pomoći, i razumijevajući mandat Crvenog krsta koji ima zadaću da pomaže ljudima u nevolji.

– Hvala za današnju donaciju koja će sigurno dobro doći našim kuhinjama da poboljšaju obroke i da ovo bude nastavaka partnerstva i saradnje koju razvijamo sa Rijasetom Islamske zajednice – rekao je Hodžić.

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog krsta BiH - Ured za društvenu brigu dodijelio prerađevine kurbanskog mesa
Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog krsta BiH

Dodao je da očekuje da će ova donacija poboljšati položaj građana koji žive na rubu egzistencije u Bosni i Hercegovini.

Voditelj Odjela za kurbane dr. Bilal Memišević je rekao da je Društvo Crvenog krsta Bosne i Hercegovine relevantan i ozbiljan partner, te da je zadovoljstvo imati ovakve partnere.

– Islamska zajednica se zahvaljuje na korektnoj saradnji, podršci i razumijevanju – kaže Memišević, napominjući da Islamska zajednica prepoznaje ozbiljne i relevantne organizacije od opšteg značaja za Bosnu i Hercegovinu, onako kao što vjernici i članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori njoj povjeravaju svoje emanete u realizaciji kurbana.  

Dr. Bilal Memišević - Ured za društvenu brigu dodijelio prerađevine kurbanskog mesa
Dr. Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane

Iskoristio je priliku da pozove sve one koji se još uvijek nisu opredijelili kako da realizuju svoju obavezu ovogodišnjeg kurbana da svoje povjerenje nastave davati Islamskoj zajednici.

Nadležne institucije Islamske zajednice kroz akciju “Kurbani” izvršavaju organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji.

(Preporod.info)