Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uspješno je realizirala ovogodišnju “Akciju kurbani”.

Kako je za Agenciju MINA izjavio voditelj Odjela za kurbane pri Upravi za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice Bilal Memišević, uspjehu ove akcije je prethodila i kvalitetna priprema. 

– Akciju smo dobro isplanirali, pripremili, timovi koje smo postavili na određenim destinacijama, gdje je sami čin žrtvovanja, su bili spremni i odgovorili su svojim zadacima. Dani Bajrama su bili teški, izazovni, nikada se ne može sve predvidjeti. Ali, odgovorili smo na sve poteškoće na koje smo naišli. Vrlo važno je napomenuti da smo ove godine, kao i prethodnih, imali izuzetno razumijevanje državnih ustanova svih nivoa. Bili su s nama, imali su potrebnu toleranciju. Imam obavezu spomenuti i bosanskohercegovačke privrednike, uzgajivače, proizvođače, klaoničare, koji su također bili uz nas i pružili sve ono što je bilo potrebno da akciju proglasimo uspješnom i da je uspješno okončamo – kazao je Memišević.

Uspjeh akcije i ove godine ukazuje da je povjerenje članova Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, u usponu, smatra Memišević.

– Rekordan je broj kurbana kada je u pitanju Islamska zajednica. Važno je napomenuti da su na svih 40-ak lokacija, gdje se vršio obred, procesi blagovremeno početi i završeni. Neka tri sata prije ikindijskog vremena trećeg dana Bajrama bili smo u prilici da nazovemo reisul-ulemu i kažemo da smo blagovremeno, pa i prije vremena, uspjeli žrtvovati sve ono što nam je dato u povjerenje – naglasio je on. 

Akcija je organizirana na području cijele Bosne i Hercegovine, ali prvenstveno u povratničkim džematima i medžlisima, s ciljem direktne podrške domaćim uzgajivačima kojima je stočarstvo primarni izvor prihoda.

U toku samog Bajrama veliki dio mesa je podijeljen, a osim  jednokratnih podjela, Islamska zajednica će tokom cijele godine vršiti podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojednicima u stanju potrebe.

– Učinili smo potrebni napor i trud da u danima Bajrama, svima onima koji su iskazali potrebu za sirovim mesom, isto dostavimo i da ga blagovremeno preuzmu. Imamo procese koji traju i u momentu dok mi razgovaramo, u postbajramskom periodu. Radi se o dostavi rashlađenog, uređenog, kurbanskog mesa, u mesne industrije, sa kojima smo ugovorili posao prerade. Kad to završimo, isto će biti dostavljeno Uredu za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, koji će se dalje starati o podjeli kurbanskog mesa. Za razliku od svih drugih, efekti akcije koju Islamska zajednica organizira, su živi tokom cijele godine – podsjetio je Memišević.

Za kraj, poručio je da “Akcija kurbani” svjedoči o odgovornom pristupu Islamske zajednice svim preuzetim obavezama.

– I brojni drugi projekti Zajednice koje pamtim u posljednjih desetak godina, imaju svoj rast. To govori da Islamska zajednica vrlo ozbiljno i vrlo organizirano pristupa obavezama koje preuzme.  Također, članovi Islamske zajednice, muslimani ovih prostora ali i u iseljeništvu, imaju korektan odnos prema svojoj zajednici i povjerenje prema njoj. Niti bi Zajednica bila zajednicom bez svojih članova, niti bi džematlije imale svoj status, svoj stav, organizirani pristup svim ibadetskim obavezama, bez Zajednice. Zajednica je zaista dobro organizirana i svoj pristup prema džematlijama unapređuje iz godine u godinu, a članovi iz godine u godinu pokazuju da i njihovo povjerenje prema Zajednici raste – zaključio je Memišević. 

(MINA)