– Klanje kurbana posebna je žrtva i ona podliježe posebnim šerijatskim propisima – kazao je na hutbi u petak, 24. jula, muftija mostarski Salem ef. Dedović, pojašnjavajući da se ti propisi odnose na vlasnika kurbana i način kako se on ophodi prema njemu, sam čin žrtvovanja, te pravilnu raspodjelu kurbanskog mesa.

Kazujući hutbu, muftija Dedović je podsjetio da je Poslanik a.s. muslimanima ostavio u nasljeđe da žrtvuju kurban za sebe i svoju čeljad, te oporučio da to čine lično, uz abdest, donošenje tekbira i učenje dove.

– Ukoliko sami nismo u stanju žrtvovati svoj kurban nemamo znanja i iskustva, ili smo uslijed izmijenjenih okolnosti življenja, posebno načina života u gradskim sredinama, objektivno onemogućeni da izvršimo klanje kurbana, onda to klanje, putem uplata, povjeravamo našim medresama, za koje je naš ulu-l-emr (vrhovna vjerska uprava) kazao da su ovlašteni da u skladu sa šerijatskim propisima i u naše ime obave na valjan način klanje naših kurbana. Vrhovna vjerska uprava koja u našim uvjetima tumači vjerske propise i preporučuje muslimanima da ih primjenjuju jesu Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – kazao je muftija mostarski.

Upozorio je da ove godine u predkurbansko vrijeme do vjernika putem različitih vrsta oglašavanja dolaze informacije da neki pojedinci, ustanove, humanitarna i privredna društva pozivaju muslimane da njima povjere klanje kurbana putem uplata, što nikako nije dobro i ne bi trebalo da ima pozitivnog odgovora među muslimanima.

– Organizirana akcija klanja kurbana koju vodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini preko svojih medresa ima višestruki značaj. Ovom akcijom ne samo da se pomaže ishrana učenika koji stanuju u internatima naših medresā, već se pomažu i studenti u svim studentskim domovima, brojni vrtići, starački domovi, bolnice, a tokom čitave godine iz kontigenta prerađenog kurbanskog mesa pomažu se socijalno ugroženi i oni u stanju potrebe, te oni pogođeni različitim prirodnim nepogodama kao što su bile poplave, klizišta i slično tome – kazao je muftija.

Dodao je također da se iz ovog resursa ostvaruje i kontinuirana podrška povratnicima u manjem bh. entitetu.

– Razbijanje i razvodnjavanje organizirane akcije koja se već decenijama vodi na jednom nivou dovešće u pitanje njen efekat i učinkovitost. Zajednica zahvaljujući ovoj velikoj akciji je u stanju osiguravati nesmetan rad svojih odgojno-obrazovnih ustanova (vrtića, medresa, fakulteta i domova), a u isto vrijeme u stanju je adekvatno odgovoriti na različite izazove i potrebe našeg naroda kakav je i ovaj izazov s kojim se susrećemo već nekoliko mjeseci (pandemija korona virusa) – naglasio je mostarski muftija.

Naveo je da se putem islamskih printanih i elektronskih medija svake godine nakon Kurban – bajrama, ove godine i pred Kurban – bajram, objavljuju podaci o brojnim ustanovama i udruženjima na nivou čitave države i ogromnim količinama kurbanskog mesa koje im se uručuju.

– Muslimani se mogu o tome informisati putem naših medija i kod svojih džematskih imama. Muslimani su dužni da povedu računa da svoje kurbane žrtvuju ispravno, i u okolnostima kada to rade lično, a i u okolnostima kada to povjeravaju onima koji će to na ispravan način uraditi u njihovo ime – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

(Preporod.info)