Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović danas se sastao sa predstavnicom humanitarne organizacije “Help others”, Hatijom Mustafić.

Riječ je o organizaciji koja djeluje na području Sapne, u čijoj se narodnoj kuhinji svaki dan priprema obrok za 120 osoba.

Rijaset Islamske zajednice je ovom prilikom putem Ureda za društvenu brigu pomogao rad ove organizacije donacijom konzerviranih prerađevina kurbanskog mesa u vrijednosti 10.000 KM.

– Mi iz Rijaseta imamo saradnju sa više od 100 organizacija humanitarnog karektera. Riječ je o organizacijama koje su društveno korisne, a djeluju na području Bosne i Hercegovine – kazao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović.

IMG_9041.JPG - Rijaset podržao rad Udruženja
Malanović: Dio saradnje sa društveno korisnim udruženjima

Današnja donacija je istovremeno i jedan od pokazatelja upotrebe kurbanskog mesa i dometa akcije “Kurbani”, koju realizuje Rijaset Islamske zajednice. 

– Oni koji žrtvovanje kurbana nisu u mogućnosti organizovati na tradicionalni način, uplaćuju kurbane putem Islamske zajednice. Potom Zajednica preuzima na sebe obavezu cjelokupnog procesa. Nismo u stanju svo kurbansko meso podijeliti odmah, te ga konzerviramo i dijelimo u toku cijele godine – poručio je efendija Malanović.

Sastanku je prisustvovao i direktor Media centra Islamske zajednice dr. Muamer Tinjak, na čiji je prijedlog realizovana ova saradnja. 

– Rijaset Islamske zajednice je pozitivno odgovorio na naš zahtjev, zbog čega zahvaljujemo Rijasetu Islamske zajednice, reisul-ulemi, direktoru Media centra koji je inicirao ovaj susret – rekla je Hatija Mustafić, predstavnica organizacije “Help others”. 

IMG_9049.JPG - Rijaset podržao rad Udruženja
Mustafić: Jedina narodna kuhinja na ovom području

Prethodno je u okviru rada ove humanitarne organizacije hrana dijeljena i nedjeljom, što je zbog finansijske nemogućnosti prekinuto, te su obroci dijeljeni šest dana u sedmici. Zahvaljujući ovoj donaciji, praksa dijeljenja hrane nedjeljom će ponovo biti nastavljena. 

– Među 120 korisnika naše kuhinje su socijalno ugroženi pojedinci, stariji i iznemogli povratnici kojima dijelimo obroke svaki dan. U tom smislu je značajno spomenuti da je naša kuhinja jedina na ovom području, sve do Tuzle – kazala je Mustafić.

Osnivač ove humanitarne organizacije je Dževad Islamović koji živi i radi u Austriji.

S obzirom da je riječ o aktivnosti koja je naslonjena na akciju “Kurbani”, važno je istaknuti da se u okviru nje otkup kurbana u značajnoj mjeri vrši od povratnika, kojima je to značajan doprinos poslu od kojeg žive.