Pitanje

Esselamu alejkum!
S obzirom da nam se približava Bajram i klanje kurbana, odlučio sam da se posavjetujem sa Vama u vezi samog čina klanja kurbana i islamskih propisa.
Imam 25 godina. Studiram i radim. S obzirom da sam se zaposlio prije nepunu godinu dana i osamostalio u finansijskom smislu imam želju da ove godine ako Bog da zakoljem prvi kurban. Već sam rezervisao kurban i sve oko toga je završeno ali imam nekoliko pitanja.
1. Mogu li 2/3 kurbana da dadnem nekoj ustanovi? Razmišljao sam o Centru za slabovidnu djecu u Sarajevu, a 1/3 užoj familiji. Razmišljao sam čak i o tome da kompletan kurban dadnem ovoj ustanovi, jer smatram da je možda nepotrebno da dajem članovima uže familije jer svi uglavnom kolju kurban i onda ponovo svo meso koje dadnem familiji opet mi se vrati putem njihovih kurbana meni. Jako mi je važno Vaše mišljenje o ovome. Dakle da li da dadnem kompletan kurban pomenutoj ustanovi ili 2/3? Nisam mislio da za sebe ostavljam 1/3!

2. Da li da kurban sječem na komade od po npr 1kg ili da kompletno 2/3 ili cijeli kurban dostavim Centru, s obzirom da ne znam koliko djece tamo ima i da li je potrebno da sječem na komade.

3. Da li se kurban kolje isključivo iz zahvalnosti prema Gospodaru ili se može zaklati u svrhu ispunjenja neke želje? Moje prvobitno mišljenje i želja jeste da zakoljem kurban u ima Gospodara u cilju zahvalnosti za neke stvari zbog kojih sam se i odlučio na ovaj čin. Da li griješim ovdje? Mogu li kurban zaklati u cilju zahvalnosti ili u cilju ispunjenja neke želje, ili oboje?

4. Ukoliko kurban dadnem nekoj ustanovi kao što je Centar za slabovidnu djecu u Sarajevu, da li moram da uz njega dostavim i neki pisani dokument od veterinarske službe o ispravnosti tog mesa? Čovjek kod kojeg sam kupio kurban je provjeren i znam da sve radi po propisu i da su kurbani zdravi ali me interesuje da li to moram da pismeno potvrdim i ustanovi kojoj bih ga dao?

5. Da li Vi mislite da je dobar izbor Centar za slabovidnu djecu u Sarajevu.


Odgovor

1. Preporučuje se dijeljenje kurbana na tri dijela: 1/3 sebi, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini, komšijama. Ovakav način podjele nije obavezujući, što znači da može i drugačije prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Nema smetnje da 2/3 darujete spomenutom Centru ili nekoj drugoj socijalnoj ustanovi. Treba paziti, jer se dešavalo da neke od tih ustanova trguju kurbanskim mesom.

2. Nema potrebe da sječete kurban na komade, možete 2/3 u kompletu dati tamo gdje namjeravate.

3. Kurban se kolje radi približavanja Uzvišenom Bogu, kao što se kaže u Kur'anu: “Pa klanjaj radi svoga Gospodara i kurban kolji!”, izvršavajući propis koji je ustanovljen Kur'anom i sunnetom Božijeg Poslanika a.s. Zahvalnost Allahu dž. š. na Njegoj uputi i blagodatima je sastavni dio približanja Njemu. Ovaj kurban ne treba vezivati za ispunjavanje nekih specijalnih želja i potreba. Za njihovo ispunjavanje su predviđene dove i dobra djela, posebno davanje sadake i sl.

4. Kurbansko meso mora biti zdravstveno ispravno. Zavisi od spomenute ustanove da li će htjeti primiti meso čije im porijeklo nije poznato. Ne znamo kakva su njihova interna pravila. U svakom slučaju dobro je imati potvrdu o ispravnosti mesa.

5. Nemamo ništa protiv Vašeg izbora, ali Vam preporučujemo da prethodno provjerite da li taj centar prima kurbansko meso da se ne desi da Vas odbiju, posebno ako nemate potvrdu o ispravnosti mesa.