Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je uručio odluku o dodjeli prerađevina kurbanskog mesa Muslimanskom dobrotvornom društvu “Merhamet”. 

Dodjeli su prisustvovali rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilal Memišević i predsjednik “Merhameta” Kenan Vrbanjac.

– S obzirom na to da nam se približava Kurban-bajram i da se vjernici pripremaju da izvrše ovaj vadžib, koji je važan u našim životima, te s obzirom da u posljednje vrijeme ljudi u dijaspori, u većim gradovima, nisu u mogućnosti da obave ovaj vadžib na tradicionalni način, mnogi ovu obavezu izvrše putem Rijaseta Islamske zajednice. Nakon obavljenog čina, meso koje ne možemo podijeliti za vrijeme Bajrama, dajemo u određene sisteme za preradu, i tokom godine imamo fond koji dijelom različitim institucijama i organizacijama – objasnio je Malanović.

Naime, Ured za društvenu brigu na ovaj način podržava 150 različitih organizacija i institucija, te, kako ističe Malanović, svima onima koji su u potrebi, svima koji se obrate, podijele kurbanske proizvode.

– Ovo je jako važno. To je došlo i do izražaja tokom pandemije koronavirusa, tokom migratske krize, kada smo također puno pomogli onima kojima je to bilo potrebno.

Ovom prilikom pozivam one koji nisu u mogućnosti da na tradicionaln način obave ovaj vadžib, da imaju povjerenje u svoju Zajednicu, da uplate kurban, a mi ćemo to na najbolji način distribuirati. Samo smo u ovoj godini blizu milion KM kurbanskog mesa podijelili institucijama i organizacijama – naveo je on.

Najavio je da očekuju dodjelu iste odluke za Crveni križ i MFS EMMAUS.

Dr. Memišević podsjetio je na značaj akcije “Kurbani”, kao i na njene rezultate.

– Danas svjedočimo činjenici, o kojoj naglas govorimo desetak godina, da akcija “Kurbani” traje cijelu godinu.

Pred Kurban-bajram 2024. godine svjedočite da je Islamska zajednica, odnosno Ured za društvenu brigu, donio odluku i uručio vaučer od 50.000 KM kurbanskog mesa od protekle godine.

Merhamet je jedna od 150 organizacija, ustanova, institucija, od značaja za državu, koja je korisnik ove akcije, korisnik kurbanskog mesa – izjavio je on.

Predsjednik Vrbanjac kazao je da ovo nije prvi put da Rijaset Islamske zajednice “Merhametu” dodjeljuje ovakvu donaciju.

– Zahvaljujem na kontinuiranoj podršci ove vrste. Mi prerađevine dijelimo našim korisnicima. Zaista nam mnogo znači, ovo je jedan od vidova podrške koju Rijaset daje Merhametu. Ako Bog da nadam se nastavku saradnje – poručio je on.

Podsjećamo, kroz akciju “Kurbani” nadležne institucije Islamske zajednice izvršavaju organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji.

(Preporod.info)